OSB Bijlmer
Gulden Kruis 5
1103 BE Amsterdam
Tel: 020-6909050
Fax: 020-6908329

Ajax Richard Krajicek Foundation OSB Sportactief
ALO HvA OSB Amsterdam Topscore Amsterdam
MyGuide Amsterdam Basketball Sarzo ROC Amsterdam
ROC Gooi & Vechtstreek

Wat gebeurt er zoal in de LO2 klas:

Bij het submenu “Sporten” vind je alle sport/spelen die je in twee jaar tijd krijgt van verschillende BO leerkrachten. We hebben er momenteel 13 op de OSB. Zij zijn gespecialiseerd in hun tak van sport. Deze sport/spelen sluit je na 6/8 lessen af. Dat kan, want je krijgt en het 3e jaar 4 uur Bo en in het 4e jaar 5 uur Bo. Je draagt dan vaak de sportkleding die je aan het begin van de opleiding van ons krijgt. Deze sport- en presentatiekleding draag je ook wanneer we naar verschillende evenementen gaan.
Aan het eind van leerjaar drie ga je op survivalkamp naar de Ardennen. Dan neem je aan allerhande outdoor activiteiten deel en slaap je onder de blote hemel. Ook bezoek je in beide jaren wedstrijden van AJAX, de Daemon Astronauts (basketbal), American Football, HvA (volleybal), je klimt in indoor klimhallen, bezoekt en sport in verschillende sportscholen, je ontwerpt samen met personeel van het stadsdeel (juridische afdeling, afdeling ruimtelijke ordening en planning, vergunningen, …) een sportpark in Zuid Oost.
En nog veel meer: …

Andere activiteiten die zoal door beide leerjaren heenlopen (uit de schoolkrant)

….. Na de herfstvakantie volgde test nummer twee. Toen kregen ze een trainerscursus aangeboden door de basketbalbond. Ook na schooltijd, zes weken lang theorie en praktijk. Het was de bedoeling dat hetgeen ze leerden in het lokaal en de zaal, ze op een basketbalclub (als stage) gingen uitvoeren, waarna een certificaat (trainers diploma) behaald werd. Hetzelfde vindt een jaar later plaats, maar dan krijgen ze onder het toeziend oog van de KNVB een scheidsrechterscursus aangeboden.
Behalve de extra uren in en om de school wordt er, zoals boven al beschreven, ook veel tijd aan theorie besteed. De leerlingen worden met de nodige leerstof geconfronteerd, meer ter verduidelijking en ondersteuning. Sportmodules worden soms afgesloten met een schriftelijke toets. Veel leeswerk, computergebruik, werkstukken en verslaglegging zullen de revue passeren, zo ook de voorbereiding van de sportdag. Als profielwerkstuk, zal de hele klas een basisschool uit de buurt adopteren en voor hen een sportdag organiseren. Deze wordt door de leerlingen van het begin tot het eind in elkaar gezet. Dat houdt dus in, alle overleg vooraf, het bijwonen van schoolvergaderingen, presenteren, taakverdeling, zaal/veldhuur, draaiboek voor een droge en een natte dag, prijzen kopen en na veel papierwerk de dag zelf. Het wordt natuurlijk dmv verslaglegging afgerond. Om even het sfeertje te proeven zullen ze na de kerstvakantie een aantal klassen van basisscholen op de OSB uitnodigen om hun met clinics (1 op 1 of 1 op 2) in onze gymzalen sportief bezig te houden.
De mogelijkheid bestaat ook om voor Topscore te werken. Ze moeten dan allerlei hand en span diensten verrichten voor de sportcoördinator. Daarvoor krijgen ze sportkleding, uitbetaling via Randstad, de mogelijkheid om met allerlei evenementen mee te gaan (denk bv aan het ABN-AMRO tennistoernooi in Rotterdam) en de deelname aan de cursus tot sport- en recreatieleider. Sommige leerlingen zijn zelfs assistent van een Topscore trainer en nemen delen van de training voor hun rekening.
Aan het eind van het schooljaar kunnen de leerlingen van de sportklassen meedoen aan Mission Olympic. Het sluitspektakel in het Olympisch Stadion van alle schoolcompetities uit het hele land. Dan wordt aan hun en andere sportklassen verschillende sportclinics aangeboden door topsporters in en om het stadion.
Ter oriëntatie wat er zoal te beleven valt op een vervolgopleiding, zullen ze meermalen een ROC “Sport en Bewegen” (soms wordt het woord CIOS gebruikt) bezoeken en daar actief aan de lessen deelnemen. Hetzelfde zal gebeuren op de Sport Academie, maar ook de uniform beroepen komen aan bod tijdens de lessen t.v.t.(het bezoeken van en het meedraaien bij de politie en het leger zal in het kader van de beroepen oriëntatie plaats vinden). We proberen de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun vervolgopleiding. Daarom is er veelvuldig overleg met de ROC’s in en om Amsterdam. Indien mogelijk kunnen de leerlingen zonder een toelatingstest worden aangenomen, of kunnen tests op de OSB worden afgenomen. Soms krijgen ze extra testpunten omdat ze al in een sportklas zitten. Leerlijnen worden op elkaar afgestemd, waardoor vakken als maatschappijleer, biologie, nederlands, geschiedenis….. in de LO2 opleiding worden betrokken.
Tijdens het mentoruur worden modules aangeboden met onderwerpen als roken, alcohol, uithoudingsvermogen, weerstandstraining, zelfverdediging, afvallen, ergonomie, ….

Sportklas OSB verzorgt geslaagde sportdag voor basisschool “t Klaverblad” (persbericht)

Op woensdag 21 september verzorgde klas 4DA van Open Schoolgemeenschap Bijlmer een complete sportdag voor basisschool “t Klaverblad”. Deze klas bestaat uit VMBO leerlingen die na dit examenjaar oa. kunnen gaan studeren aan een opleiding voor Sport en Bewegen. Een aantal van hen wil later graag op sportverenigingen of bij andere sportinstellingen gaan werken. Sommigen zullen zelfs op een school de sportlessen gaan verzorgen. Om zich voor te bereiden op wat dat nu is “lesgeven aan basisschoolleerlingen”, werd in overleg met hun mentor een sportdag uitgewerkt. Verschillende locaties werden bezocht. Onderdelen werden bedacht en uitgewerkt. Een draaiboek en powerpoint presentatie werd in elkaar gezet, waarna er een school werd gezocht die als proefkonijn wilde dienen. Al eerder waren er contacten met “t Klaverblad” waardoor de keuze makkelijk was. Tijdens een schoolvergadering legden een aantal leerlingen met behulp van de computer uit wat hun ideeën waren. De teamleden waren enthousiast. Vervolgens werd atletiekbaan “Kraaiennest” gereserveerd.

Afgelopen woensdag scheen de zon. Dat zorgde mede voor een geweldige ochtend. In een paar uur tijd werkten onder leiding van de OSB leerlingen de kinderen van de basisschool verschillende sport- en atletiek onderdelen af. In groepjes moesten ze hoog- en verspringen, estafette en 100 meter lopen. Kogelstoten en speerwerpen werden gevolgd door een hindernisbaan en hordelopen. Maar ook het zaklopen, touwtrekken en penaltyschieten op een heuse keeper zorgde voor de nodige zweetdruppels. De ochtend werd afgesloten met een prijsuitreiking waarna iedereen met een certificaat en de beste groep met een beker naar huis ging.

Voor “t Klaverblad” was dit een gratis, goed verzorgd intermezzo en voor de OSB leerlingen een goede leerschool. Al het voorbereidende werk, de dag zelf en alles wat daarna komt wordt door hun in een sectorwerkstuk vastgelegd. Dit verslag is een onderdeel van het schoolexamen. We zijn benieuwd wat de nieuwe sportklas volgend jaar gaat organiseren.

Sportklassen OSB fluiten voetbalcompetitie basisscholen Zuid Oost (persbericht)

Het was vandaag de tweede competitiedag van het schoolvoetballen voor de basisscholen uit Zuid Oost. Net als vorige week was het een stralende dag. De wedstrijden die georganiseerd zijn door stichting "de Toekomst", worden gespeeld op de sportvelden van FC Bijlmer en FC Amstelland. Gespeeld wordt er in poules voor de onderbouw en bovenbouw in verschillende leeftijdscategorieën. De allerkleinsten spelen op een kwart veld met kleine doeltjes. De groten spelen op een half veld met handbal doelen.
Aangemoedigd door hun leerkrachten en fanatieke ouders werd er op beide sportparken goed gespeeld. De organisatie zat als vanouds goed in elkaar, het weer zat mee en net als vorig jaar floten de sportklassen van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer de wedstrijden. Dit is een onderdeel van hun voetbalstage welke zij moeten volgen voor het schoolexamen. Een goede leerschool, waarin ze correct moesten fluiten, handelend moesten optreden, maar ook oog hadden voor de vele veters die los zaten en gestrikt moesten worden.

Nog twee keer wordt er gespeeld op de woensdagmiddagen. De laatste finale wedstrijden vinden plaats op "de Toekomst", het opleidingscentrum voor de AJAX jeugd. Vorige jaren verzorgden Maduro, Emanuelson, Babel, Vermalen nog de prijsuitreiking. Dit jaar zal dat gedaan worden door het talent Schilder.

 
 
© Open Schoolgemeenschap Bijlmer