OSB Bijlmer
Gulden Kruis 5
1103 BE Amsterdam
Tel: 020-6909050
Fax: 020-6908329

Ajax Richard Krajicek Foundation OSB Sportactief
ALO HvA OSB Amsterdam Topscore Amsterdam
MyGuide Amsterdam Basketball Sarzo ROC Amsterdam
ROC Gooi & Vechtstreek

Kiezen voor de sportklas: LO2
(sport & bewegen)

Iets voor jou?

“Bewegingsonderwijs als examenvak”
Binnen de VMBO-Theoretische leerweg

Wil je na de OSB naar de ROC opleiding: sport en bewegen?

Wil je later een beroep waarin leiding geven belangrijk is?

Ga je misschien werken in de gezondheidszorg of welzijnswerk, bijvoorbeeld als activiteitenbegeleider, verpleegkunde, spelbegeleider, ergotherapeut of inrichtings- werker?

Is de politie iets voor jouw of het leger, of denk je erover om onderwijsassistent te worden? Lijkt het je interessant om later – of nu – als vrijwilliger in de sportvereniging aan de slag te gaan als jeugdtrainer, als begeleider of als scheidsrechter?

Of vind je het gewoon alleen maar leuk om met sport en alles wat daarmee te maken heeft bezig te zijn en zou je je er best wat meer in willen verdiepen?

Dan zou het kiezen voor LO2 (sportklas) best bij je passen!

Wat moet ik kunnen?

Moet je een goede sporter zijn om het keuze-examenvak lichamelijke opvoeding te kunnen doen? Nee, dat hoeft helemaal niet. Gewoon redelijk mee kunnen doen met gym is genoeg. Vraag aan je leraar of die vindt of je voldoende in je mars hebt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je heel geďnteresseerd bent in sport en of bewegen en vooral ook in de achtergronden ervan. Je moet het in ieder geval leuk vinden om leiding te geven in sport en bewegen. Want je leert bijvoorbeeld om taken als coach, instructeur, observator of organisator te doen.

Hoeveel tijd ben ik bezig?

Voor het uitvoeren van al deze activiteiten zijn in de lessentabel 200 lesuren (van 65 minuten) beschikbaar. Dat komt neer op twee a drie uur LO2 in de week in het derde en vierde jaar. Voor alle duidelijkheid: dat komt bovenop de tijd die je al aan lichamelijke opvoeding in de gewone lessen besteedt. Van de lesuren van LO2 vmbo is bijna alle tijd ‘praktijk’ in de zaal gereserveerd. Ongeveer 20 uur krijg je voor het uitvoeren van bijvoorbeeld een stageopdracht. Zoals je ziet, je krijgt het niet cadeau in LO2. maar je had al begrepen…sport vraagt nu eenmaal actieve mensen!

Informatie over het programma

Als je kiest voor LO2 als examenvak dan zul je ontdekken dat het gaat om drie onderdelen:

 • Bewegen

 • Bewegen & Regelen

 • Bewegen, Gezondheid & Samenleving

Het verschil met het gewone LO1-programma is dat je in LO2 op deze onderwerpen veel dieper ingaat.

- Bij ‘bewegen’ vergroot je je vaardigheid in een aantal spelen, turnactiviteiten, dansvormen, atletiekonderdelen, keuzeactiviteiten en in een zelfverdedigingonderdeel.
- Bij ‘bewegen & regelen’ gaat het om de het leren vervullen van taken als scheidsrechter, coach en toernooi of wedstrijdorganisator. Je moet bewegingssituaties op gang brengen, op gang houden, bewaken, beoordelen, aanpassen en organiseren.
- Bij ‘bewegen & gezondheid & samenleving’ doe je achtergrondkennis op over sport en bewegen. Bijvoorbeeld de relatie tussen bewegen en gezondheid, over het opzetten van een trainingsprogramma en over het verbeteren van je eigen fitheid. En kennis over eerste hulp bij sportongelukken. Je leert hoe een sportvereniging wordt gerund. Ook zul je een stageopdracht gaan uitvoeren, bijvoorbeeld binnen je eigen sportvereniging, waarna je het geleerde in je eigen klas laat zien.

Vakkenpakket voor de LO2 klas:

De LO2 klas heeft net zoals reguliere klassen een uitgebreid vakkenpakket. Hierdoor kunnen de kinderen aan het eind van hun schoolcarričre op de OSB ook naar elke andere vervolgopleidingen binnen het MBO (ROC). In dit pakket zitten de volgende vakken:

 • Biologie

 • Engels

 • Geschiedenis

 • LO2

 • Nederlands

 • Wiskunde

--------------------------

 • KV

 • Duits / Frans

 • Economie

 • LO1

 • Maatschappijleer

NB. Doorstromen naar de HAVO (binnen de OSB) is mogelijk. Je gaat dan verder met een N&G (Natuur en Gezondheid) profiel.

Wat gebeurt er zoal in de LO2 klas:

- Sportklas OSB verzorgt geslaagde sportdag voor basisschool “t Klaverblad” (persbericht), of
- Sportklassen OSB fluiten voetbalcompetitie basisscholen Zuid Oost (persbericht)

Kijk voor veel meer bij “Actief" en "Sporten”.

Lijkt dit je een leuke opleiding? We zien je graag terug in de sportklas!

Kees, Gilbert en alle andere docenten bewegingsonderwijs, van wie je les gaat krijgen.

 
 
© Open Schoolgemeenschap Bijlmer